Żywienie pełni zasadniczą rolę w regulacji aktywności enzymów uczestniczących w metabolizmie wątroby. W populacji ogólnej oddziaływanie składników pokarmowych diety może być zależne od polimorfizmu genów. Nieaalkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD) jest jednym z najczęstszych schorzeń wątroby diagnozowanym w społeczeństwach państw uprzemysłowionych; choroba dotyka ok. 20-30% tych populacji. Wraz z rozwojem otyłości u ludzi NAFLD staje się głównym czynnikiem ryzyka marskości wątroby i innych chorób np. układu sercowo – naczyniowego.
Personalizowanie diety u osób ze stłuszczeniem wątroby wydaje się być fundamentem postępowania w ich żywieniu. W publikacji autorzy opisują badania, indukowanej przez składniki diety, wartości wskaźnika wyrzutu insuliny - nutrient-induced insulin output ratio (NIOR); jest on stosowany do opisywania korelacji pomiędzy różnymi genami a opornością tkanek na insulinę
Publikacja Nutritional Strategies for the Individualized Treatment of Non-Alcoholic Fatty liver Disease (NAFLD) Based on the Nutrient-Induced Insulin Output Ratio (NIOR), zespołu Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie z udziałem innych jednostek PUM i spoza tej uczelni, ukazała się w International Journal of Molecular Sciences 2016; 17:1192. Prof. Ewa Stachowska, kierownik projektu badawczego, oraz niektórzy współautorzy publikacji są członami PTBioch
Zainteresowani wynikami badań mogą poznać tezy projektu i wnioski w publikacji pod adresem: http://www.mdpi.com/search?q=&journal=ijms&authors=Stachowska§ion=&search=Search&article_type=&special_issue=